20 Ocak 2011 Perşembe

Kendinizi Zarafetle Koruyun

Yakından takip ettiğim Yaşam Koçu sayın Talane Miedaner ki – kendisi Yaşam Koçluğu üniversitesinin saygın kişilerindendir. Ondan öğrendiğim dört adımlık basit bir yöntemi söyleyeceğim sizlere; bu yöntem nahoş yorumlardan korunmakta çok işe yarar. “Birisi sizi incitecek ya da canınızı sıkacak bir şey yaptığında, buna sizin izin verdiğinizi anımsayın. İşte size bu tür bir davranışı hem zarafetle hem de etkili bir biçimde durdurmanın yolu” ( Özellikle hanımlar dikkat edin; sizler bu alanda özellikle zayıfsınızdır.)

1. Haberdar edin “Şu anda bağırıyorsun, farkında mısın?” “bu sözlerin beni incittiğinin farkında mısın?” “Bu konuda senin yorumunu istememiştim” gibi şeyler söyleyebilirsiniz. Şayet bu da yetmediyse ikinci adıma geçebilirsiniz; ama unutmayın, sadece birinci adımı denedikten sonra geçeceksiniz.

2. Rica edin. Durmasını isteyin. “Bana bağırmanı şu anda son vermeni istiyorum” ya da “Senden yalnızca yapıcı fikirler istiyorum” diyebilirsiniz. Karşınızdaki kişi tutumunu değiştirmemekte ısrarlıysa üçüncü adımı deneyin.

3 . Israr edin. “Bana bağırmayı kesmen için ısrar ediyorum” Hala sürdürüyorsa dördüncü adıma geçin.

4. Orayı terk edin. Ama bunu soğuk ve iğneleyici tavırlar vermeden yapın. “Sen bana bağırırken bu konuşmayı sürdüremem, şimdi odadan çıkıyorum.” Bir ilişki içerisindeyseniz ve bunlara rağmen bu kişi ısrarla bunları sürdürüyorsa terk etmeniz gereken kişi o kişidir. Unutmayın hiçbir şey sizden ve değerlerinizden daha önemli değildir. Sizi gerçekten seven insanlar sınırlarınıza saygı gösterecektir.

Bu dört aşamalı yöntemin başarılı olabilmesinin anahtarı, doğal bir ses tonuyla konuşmaktır. Sesinizi yükseltip alçaltmayın. Sakin ve düz olun. Herhangi bir duyguyu barındırmasın. Sesinizdeki küçücük bir suçlamayı, yargılamayı ve öfkeyi fark edersiniz. Unutmayın, yapmakta olduğunuz şey karşınızdaki insanı bilgilendirmek. “Gökyüzü Mavi” cümlesini hangi tonlamada söylüyorsanız bu dört adımda da aynı tonlamayı kullanın. Ne duygusallık, ne heyecan, yalnızca doğal bir ses tonu. Doğal bir tavırla söylediğinizde karşınızdaki kişiye her şeyi söyleyebilirsiniz.

7 yorum:

egeli dedi ki...

hmmmm....bir daha ki sefer bu yöntemi deniyeceğim.
ama ses tonuma biraz ayar çekmem gerekecek sanırım:)

Koç Gibi Adam dedi ki...

Mübeccel ablacım yöntemler gerçekten işe yarıyorlar; ama dediğim gibi ses tonu gerçekten de önemli. Amaç kendini savunmak olmamalı, sadece sınırlarının varlığını göstermen olmalıdır...:D

sermoon dedi ki...

denemekte fayda varr :)

Koç Gibi Adam dedi ki...

Dene bakalım:)) Sonuçları gördüğünde sen bile inanamayacaksın...

füsun dedi ki...

Sevgili Sercan, Talane Miedaner'in bu kıymetli öğretilerini paylaştığın için çok teşekkürler. Bu tür bilgiler benim hemen dönüp kendime bakmamı ve bir şeyleri farketmemi sağlar. Uygulamalar çok güzel ve etkili görünüyor. Önemli olan bunları hayatımıza ne kadar geçirebildiğimizdir diye düşünüyorum.Paylaşım için teşekkürler. Sevgilerimle.

JanseT dedi ki...

çok güzel ve önemli bir paylaşım..teşekkürler

Koç Gibi Adam dedi ki...

Teşekkür ederim JanseT faydalı olabildiysem ne mutlu bana. Sevgiler...